Незалежно від величини та особливостей дачної ділянки, у кожного знайдеться хоча б трохи місця для посадки насіння огірків . Без цього овоча складно уявити літній вітамінний салат, а без баночки хрустких корнішонів не обходиться жоден святковий стіл взимку. Але висаджування на розсаду має багато переваг. Тільки уявіть, як приємно пересаджувати сіянці, що вже сформувалися в той момент, коли сусіди тільки починають даний етап з насіння. Про переваги раннього збирання врожаю у такому разі й говорити не доводиться. Але цей варіант має багато тонкощів та підводних каменів, які слід враховувати.

Коли і як садити насіння огірків

Через мінливість клімату, несподіваних весняних заморозків складно визначити точні дати. До того ж, вони залежать від регіонів. При висадженні насіння огірків на розсаду потрібно відштовхуватися від головного правила - пересадка сіянців у відкритий ґрунт має здійснюватися на 16-28 день після сходу. Це стадія 3-4 листочків, що сформувалися. Важливо, щоб сіянці не перестояли на підвіконні або в парнику. Так вони почнуть тягнутися і не потішать добрим результатом. Грунт, в який планується пересадка, повинен бути добре прогрітий (+16ºС - +18ºС), а загроза заморозків дорівнюватиме нулю.

Предпосівні процедури

Перед посадкою замочування насіння огірків необхідне, але тільки для посівного матеріалу із звичайною обробкою. Для цього його загортають у тканинну основу або марлю та поміщають у воду кімнатної температури. Вода повинна лише покривати посадковий матеріал, у надлишку рідина перешкоджає надходженню кисню. Через добу можна приступати до висіву насіння огірків. Дражоване та інкрустоване насіння огірків передпосівної обробки не потребує.

Підбір сортів та гібридів на розсаду

Вибір сорту або гібрида залежить від особистих переваг, але оскільки розсадний метод використовується з метою отримання надранньої продукції, вибирайте культури з коротким терміном дозрівання. До них можна віднести огірки «Конкурент», «Круїз F1», «Джерельце F1», «Соловей F1». Можна використовувати партенокарпічні або бджолозапильні рослини. Велику популярність на українському ринку набули самозапильні гібриди – «Бабусин таємниця F1», «Диво хрустик F1», «Дружна сімейка F1» та ін.

Вирощування огірків розсадним способом: покрокова інструкція

Алгоритм висадки простий і не відрізняється від способу сіяння у відкритий ґрунт. Так як посадковий матеріал досить великий, проводити пікірування немає потреби.

Дальші дії:

  1. Кожне зернятко висаджується в окрему ємність. У коробці або склянці на дні зробіть невеликі отвори для відтоку зайвої вологи та надходження повітря. У склянку додайте грунтозмішування (2/3 землі, 1/3 торфу, можна додати щіпку піску). Багато хто купує спеціальний ґрунтозміш для розсади в магазині. Місткість заповніть, залишаючи 1 см вгорі не засипаним.
  2. Зануріть насіння в ємність на глибину 1,5-2 см.
  3. Перемістіть розсаду в тепле місце. Оптимальна температура для проростання та розвитку становить +22ºС - +25ºС.
  4. Слідкуйте за рівнем вологості і періодично зрошуйте землю.
  5. Після появи перших сходів розсаду переміщують у добре освітлюване місце. Температура повітря повинна змінюватись в межах +18 ºС - +20 ºС.
  6. У міру зростання в склянку потрібно підсипати ґрунт.
  7. З метою прискорення вегетативного зростання можна використовувати лампи денного світла. Їх розміщують з відривом 5 див і зі зростанням сіянців віддаляють. Особливо актуальним є досвічування в похмурі дні, якщо розсада витягується.

Посів та висаджування розсади огірків у відкритий грунт

  1. Перед переміщенням у відкритий ґрунт сіянцям потрібно загартування. Для цього за 6-7 діб до пересадки коробку з паростками вдень виносять на вулицю. За добу до пересадження ємності рясно зрошують.
  2. Грунт добре розпушують, видаляють бур'яни та удобрюють органікою. Схема посадки залежить від сорту. Орієнтовна частота становить 2-3 рослини на 1 м². Заздалегідь готують ямки глибиною 12-15 см і рясно їх поливають (1 л води на кожну).

Пересаджувати сіянець потрібно дуже акуратно, оскільки коренева система огірків тендітна та вразлива. Щоб не пошкодити коріння, як тара для розсади рекомендується використовувати торф'яні таблетки або горщики. У такому випадку діставати рослину немає необхідності - вона поміщається в лунку разом із горщиком. Кожну висаджену рослину рясно поливають і присипають землею.

Висадка огірків на розсаду має плюси, які «окупають» витрачені зусилля:

  1. Можливість отримати ранню продукцію
  2. Тривалий період плодоношення в порівнянні з вирощуванням відкритим способом
  3. Особливо даний метод є актуальним для жителів північних регіонів України

10.09.2019

Коментарі 0

Отримати професійну консультацію!

Допоможемо зробити правильний вибір та надамо знижку!

Замовити