Для багатьох дачників та садівників сезон робіт починається не навесні, а взимку чи навіть восени з вибору посівного матеріалу. Дехто розглядає представлений асортимент в інтернет-магазині насіння, інші роздумують про поповнення запасів із найближчих роздрібних точок. А замислитись є про що - щороку на агроринку з'являються нові сорти та гібриди. Кожен в Україні хоче купити якісне насіння, яке виправдає надії та порадує близьких свіжими овочами, прикрасить ділянки яскравими квітами та принесе багато радості. Як правильно вибрати насіння? Спробуймо розібратися, на які параметри потрібно звернути увагу насамперед.

Призначення

Деякі сорти призначені для споживання у свіжому вигляді, інші підходять для консервування, треті – універсальні. Також кожен вид має свої технічні характеристики – консистенція м'якоті, смакові якості, товщина шкірки, відокремлення від плодоніжки та ін.

Перед тим, як почати вибирати насіння поштою в Україні, важливо визначитися для себе, що саме ви очікуєте від майбутнього врожаю.

Врожайність

Високоврожайні сорти не завжди на практиці виявляються такими, і справа не в поганій якості посівного матеріалу. Більшість їх вимогливі до якості грунту, рівню освітлення, опадів. Вибираючи насіння поштою, дачник не завжди враховує такі вимоги і здивований поганою схожістю, низькою якістю та ін.

Терміни придбання

Коли саме купувати насіння – питання дуже спірне, на яке немає однозначної відповіді. Вибирати необхідне можна цілий рік або безпосередньо перед висівом насіння. Багато фахівців радять купувати насіння поштою в Україні для овочевих культур у січні – червні, однорічних квітів – з лютого до травня, дворічних – з жовтня до грудня. Цибулинні та бульбоцибульні сорти рекомендується набувати ранньої осені – у цей час вартість на них трохи знижується.

Сортові або гібридні

Навіть якщо ви новачок у цій справі, напевно доводилося чути про гібриди та сортові культури. Що краще? Переваги є і перша, і друга групи. У більшості випадків гібриди дають більш високий урожай, краще адаптуються до температурних коливань, стійкі до шкідників та хвороб. Але на другий рік усі ці якості вони втрачають, тому збирати насіння з таких культур немає сенсу. У сортових, навпаки, такого недоліку не відзначається, але й урожайність трохи нижча.

Деякі експерти стверджують, що культури, отримані з сортового насіння, містять більше вітамінів та корисних мікроелементів.

Географічне розташування

Після багатьох досліджень для кожного регіону розробляються свої сорти – їх прийнято називати «районованими». Вони дають найвищі показники зростання у своєму районі, більший урожай, товарний вигляд тощо. Тому мешканцям північних регіонів не варто захоплюватися культурами, які потребують тривалого світлового дня та відсутності сильних похолодань.

Не купуйте насіння екзотичних рослин, які абсолютно не властиві вашому регіону, тому що досягти очікуваного результату буде вкрай складно.

Дотримання таких простих правил допоможе виростити якісні, смачні та корисні овочі, ягоди та фрукти з відмінним товарним виглядом.

15.08.2019

Коментарі 0

Отримати професійну консультацію!

Допоможемо зробити правильний вибір та надамо знижку!

Замовити