Зола – природне органічне добриво номер один для багатьох вітчизняних городників. Вона не лише удобрює, а й структурує ґрунт, насичує його калієм, створює сприятливі умови для роботи корисних мікроорганізмів. Зола містить фосфор, бор, марганець, а також вапно, що позначається на кислотності ґрунту.

Використання золи як добрива

У своєму складі зола містить понад 30 корисних мікроелементів – всі вони легкодоступні для рослин, при цьому термін її дії після попадання в ґрунт досить тривалий. Вона активізує азотофіксуючі бактерії та швидко засвоюється рослинним світом.

При цьому вміст даного добрива багато в чому залежить від вихідної сировини – виду матеріалу, що згоріло для утворення золи. Після листяних дерев виходить добриво з високим вмістом кальцію, після хвойних – фосфору. При згорянні трав'янистих рослин та виноградної лози виходить добриво, багате на калій. Прогорілий торф має у своєму складі багато вапна, але в ньому практично немає калію. Фруктові дерева та береза ​​дають золу, багату на залізо.

Добриво сухою деревною золою

Підготувати такий субстрат не складає складності, тому що він використовується в незмінному вигляді - розсипчастому порошку. Його немає необхідності просіювати – достатньо підготувати потрібну кількість та розсипати по всій поверхні ділянки перед покупкою насіння поштою або у роздрібному магазині. Після цього ділянку можна перекопати або залишити золу як мульчу – поступово вона переходитиме в нижній шар гумусу.

Важливо дотримуватись норми внесення добрив – для супіщаного грунту достатньо 100-200 грам добрива на квадратний метр, для суглинистого типу ґрунту норму можна збільшити в 2-3 рази.

Не перевищуйте норми внесення добрива, це може позначитися на лужних характеристиках ґрунту.

Підготовка вологого підживлення

Для приготування такого добрива золу заливають холодною водою та дають настоятися 6-8 днів. Норма залежить від типу ґрунту, але, як правило, використовують 100-200 г золи на 10 літрів води. Такий рідкий субстрат добре поглинається кореневою системою. Також можна використовувати позакореневе підживлення при культивації томатів, огірків та винограду. У такому випадку знадобиться побутовий розпилювач.

Багато овочівників використовують золу для підготовки насіння перед посадкою. На 1 літр води додають 2 столові ложки золи та наполягають такий розчин 1 день. В отриманій рідині насіння замочують протягом 5-6 годин.

При боротьбі зі шкідниками

Крім використання як добрива золу застосовують як профілактичний засіб від хвороб рослин та шкідників. Багато городників посипають картоплю перед посадкою або розчиняють золу у воді з додаванням господарського мила, потім обприскують листяний покрив від попелиці.

Удобрення деревною золою здатне захистити посіви від слимаків, бліх та мурах. Їй опудрюють капусту від кіли, ягідні рослини – від борошнистої роси, картоплю – від дроту.

Коли зола може зашкодити?

Застосовуйте лише золу з дерева. Якщо крім деревини ви спалили поліетилен, пластмасу, гуму, побутове сміття або інші матеріали – не використовуйте отриману речовину як добрива.

Не рекомендується використовувати попіл після печіння дерев, що росли біля трас, нафтохімічних комплексів або інших об'єктів промисловості.

Не змішуйте золу з азотними добривами, із суперфосфатом або пташиним послідом. Усі перелічені добрива потрібно вносити окремо, оскільки разом вони викликають несприятливу для рослин хімічну реакцію.

Не варто вводити золу на ділянках з карбонатним ґрунтом або на землі, яка має лужну реакцію.

Деревна зола – це універсальне добриво рослинного походження для всіх без винятку овочевих культур та фруктових дерев. Її використовували у сільському господарстві для збільшення родючості землі ще з давніх часів, але й сьогодні користь такого застосування незаперечна та актуальна.

18.06.2019

Коментарі 0

Отримати професійну консультацію!

Допоможемо зробити правильний вибір та надамо знижку!

Замовити