Ситуація, коли огірки рясно цвітуть, при цьому формують мало зеленців, на жаль, не рідкість.

Таке явище називають пустоцвітами. Воно виникає на бджолозапильних рослинах - тих, які формують і чоловічі, і жіночі квітки. Їх просто відрізнити на вигляд. Чоловічі квітки розташовані на довгих тонких ніжках, а жіночі мають у свого підстави ущільнення. Якщо процес запилення відбувається успішно, воно перетворюється на огірок.

Саме жіноче цвітіння здатне формувати плоди, чоловіче ж виростає для запилення. Такі квіти цвітуть лише кілька днів, потім опадають. Щоб не зіткнутися з проблемою пустоцвіту, можна просто купити партенокарпічні або самозапильні види. Самозапильні гібриди або сорти формують квітки, які містять і маточка, і тичинку одночасно. Запилення у них відбувається без участі комах. А партенокарпічним видам огірків процес запилення взагалі не потрібен – у таких рослин виростають лише суцвіття з жіночою складовою, плід утворюється взагалі без участі пилку.

Однак багато фермерів і городників вважають за краще вирощувати саме класичні бджолозапильні сорти. На їхню думку, вони мають кращі смакові якості і більш стійкі до температурних коливань. Щоб не допустити пустоцвіту, потрібно враховувати причини його виникнення та поширені помилки, які призводять до такого результату.

Надлишок азоту

Мало жіночих суцвіть формується на рослинах, перегодованих азотом. Такі культури мають щільні стебла, розвинену густу листяну систему, характеризуються рясним цвітінням, але більшість їх чоловічого типу. У результаті плодів на такій рослині багато не буде, незважаючи на здоровий вигляд. Щоб уникнути надлишку азоту, потрібно дотримуватись норм добрива. Якщо ж на посіви вже внесено азоту більше за норму, виправити ситуацію можна за допомогою додавання витяжки подвійного суперфосфату.

Неправильний полив

Усім відомо, що огірки відносять до вологолюбних рослин. Але при поливі існують деякі хитрощі, які збільшать кількість сформованих плодів. Зрошувати грядки потрібно до періоду бутонізації і вже на момент наливу плодів. Коли на рослині тільки починають з'являтися квіти, не варто поливати її (виключенням можуть бути тільки спекотні дні з тривалою посухою). У такій "стресовій" ситуації зростання орієнтоване на потомство і культура починає утворювати більше жіночих квітів, які, у свою чергу, стають зав'язями. Полив варто відновити при появі великої кількості зав'язей або коли листя почне в'янути (зовсім небагато, не доводьте кущі до виснаження).

Несприятливі погодні умови

Якщо вдень температура повітря піднімається вище за +28°С – +30°С, пилок стає стерильним і втрачає свої властивості. Як би старанно не діяли комахи, процес запилення не відбувається. У таку спеку потрібно забути за попередню пораду та забезпечити рослині рясні поливи. Якщо ж, навпаки, під час цвітіння температура дуже низька, необхідно встановити дуги і накрити посіви покривним матеріалом під час похолодання. Температура нижче +14°С для огірків критичної і вони потребують захисту.

Неправильне місце посадки

Огірки – теплолюбна культура, якій для нормального розвитку потрібні сонячні промені. Посадка насіння огірків уздовж паркану або під густою кроною дерев ускладнить процес запилення. Якщо ви вже припустилися такої помилки, виправити її можна методом прищипки. Видаліть точку зростання на основному стеблі над 8-9 листком у ранніх культур і над 6-7 листком у пізніх. На бічних пагонах, що сформувалися, виникнуть незабаром квітки з жіночим початком, які переростуть у зеленці.

Неправильна схема посадки

Оптимальна відстань між паростками має бути 20-25 см, між рядами – 60-65 см. Якщо рослини посаджені занадто густо, кількість зав'язей знижуватиметься. Але не варто проріджувати вже дорослі посадки, скорочення поливу та прищипування збільшує кількість їх зав'язей. З інтервалом у 2 дні кілька разів обприскуйте огірки медовою водою (1 чайна ложка меду на літр води) для залучення комах.

15.07.2020

Коментарі 0

Отримати професійну консультацію!

Допоможемо зробити правильний вибір та надамо знижку!

Замовити